Sıkça Sorulan Sorular
- Seramik türleri nelerdir?
- Bünye ve teknik özelliklerine göre seramikler üç ürün grubuna ayrılabilir.
Yer Karosu – Duvar Karosu – Porselen Karo (Sırlı ve Sırsız)
- Seramik seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
- Doğru ürün seçiminde , görsel ve estetik görünümün yanı sıra ürünün teknik özellikleri de önem taşır.
- Duvar karolarını , zemine ve dış mekanlara kesinlikle döşemeyiniz.
- Yer karoları ve porselen karolar , uygun yapıştırıcılar kullanılarak duvara döşenebilir.
- Düşük su emme değerine sahip porselen karolar , dış mekanlara rahatlıkla döşenebilir.
- Yer karoları dış mekanlarda , sadece uygun yapıştırıcı ve su geçirmez, dona dayanıklı derz dolgu malzemesi ile birlikte kullanılmalıdır.
- Yoğun yaya trafiğinin olduğu alanlara döşenecek karolar , aşınma sınıfı (PEI) yüksek ürünlerden seçilmelidir.
- Havuz kenarları gibi ıslak alanlarda , kaymazlık değeri yüksek karolar kullanılmalıdır.
- Döşeme öncesi nelere dikkat edilmelidir?
- Uygulama yapılacak zemin düzgün ve temiz olmalıdır.
- Kutu üzerindeki renk tonu ve kalibre (boyut) bilgileri dikkatle okunmalı , farklı özelliklerdeki ürünler aynı alana döşenmemelidir. Seramik teknolojisinde , kabul edilebilir derecede bir renk ton farkı ve ebat aralığı , kaçınılmaz bir gerçektir.
- Hatalı , çatlak – kırık , deforme olmuş karolar varsa , döşenmeden önce ayrılmalı , kutu/palet etiket bilgileri ile bayiye ulaştırılmalıdır. Döşeme sonrası yapılacak şikayetler kabul edilmemektedir.
- Kullanılacak yapıştırma harcı ve derz dolgu hazırlanırken , ambalajlar üzerindeki kullanma talimatlarına uyulmalıdır.
- Daha sonra oluşabilecek herhangi bir tadilat durumunda , ürünün devamının yada aynı renk tonunun bulunamayabileceği dikkate alınarak , yeterli olabilecek miktarda karo fazlası temin edilmeli ve saklanmalıdır.
- Teras , balkon , havuz gibi dış mekanlarda , öncelikle su yalıtımı yapılmalıdır.
- Artan ürün , ambalajı ile birlikte muhafaza edilmelidir.
- Kullanım ve bakımda nelere dikkat edilmelidir?
- Döşeme sonrası , seramik yüzeydeki derz kalıntıları kurumadan mutlaka temizlenmelidir. Bu işlem için sadece su ve temiz bir sünger yeterlidir.
- Derz dolgu kalıntılarının , seramik yüzeylerde kuruyarak sertleşmesi temizliği güçleştirir. Bu durumda karo yüzeyleri ancak özel kimyasallarla temizlenebilir (Yurtbay Cleaner gibi) . Temizlik sonrası yüzeyler birkaç kez su ile durulanmalıdır.
- Metalik yüzeyli karoların temizliğinde sadece su ve nötr olarak adlandırılan temizlik malzemeleri kullanılmalıdır (asidik yada bazik temizlik malzemeleri yüzeyde hasara neden olabilir).
- Döşeme yerine göre temizlik sıklığı haftalık , günlük veya günde birkaç kez şeklinde değişebilir (karoların döşendiği alanın kirlenme potansiyeli ve karo yüzey özelliklerine göre).
- Sırlı (özellikle parlak yüzeyli yer ve duvar karoları) karolarda yüzeylerin çizilmesi riskine karşı , toz içeren temizlik malzemeleri yerine jel yada krem temizleyiciler kullanılmalıdır.
- Boyut ve kalibre bilgisi nedir?
- Doğada bulunan hammaddelerin değişken özellikleri ve işletme (fırın , pres ) koşullarındaki zorunlu değişimler , seramik teknolojisinin bir gereğidir. Bu nedenle , aynı anda üretilmekte olan karoların boyutları da belli bir aralıkta değişebilir.
- Döşeme sırasında kolaylık olması ve belli aralıktaki ürünlerin birarada olmasını sağlamak üzere , ürünler paketleme hatlarındaki otomatik boyut tanımlama cihazları tarafından sınıflandırılarak kutulanır.
- Örneğin , çalışılan ebata göre standardın belirlediği aralık 3 mm ise , kalibre sınıflandırması ile 1 ‘er mm aralığa sahip üç grup oluşturulur ; bunlar kalibre sınıflarıdır (W1 , W2 , W3).
- Döşenen ürünlerde boyut sorunu ile karşılaşılmaması için , palet ve kutu etiket bilgilerine dikkat edilmeli , aynı kalibre bilgisine sahip karolar birlikte döşenmelidir.
- Renk tonu bilgisi neyi tanımlar?
- Boyut açıklamasında da belirtildiği üzere , benzer şekilde , yine seramik teknolojisinin bir zorunluluğu olarak , farklı zamanlarda üretilen ürünlerin renk tonlarında kabul edilebilir değişiklikler yaşanması , doğal bir durumdur.
- Bu nedenle , her üretim partisini tanımlamak üzere bir renk tonu sınıfı (T1 , T15 , T73 gibi) belirtilir.
- Aynı renk tonu sınıfına sahip ürünler aynı mekana döşenmelidir.
- Döşeme öncesi , karolar yere karışık şekilde yayılarak dağılım kontrol edilmeli , rahatsız edici bir durum varsa , sorunlu karolar döşenmemelidir.
- Lappato ne anlama gelir?
- Sırlı veya sırsız porselen karoların (fırınlama sonrası) hafif mekanik aşındırma yoluyla parlatılmasıdır. Lekelenmeye karşı , –çoğunlukla- özel bir film tabakası ile kaplanırlar.
- Yüzeyler daha parlak ve şık bir görünüme kavuşur.
- Özel üretilmiş duvar karoları ve granüllü yer karolarına , semi-lappato işlemi uygulanarak , yarı parlak karolar da üretilmektedir. Bu yolla , karo yüzeyinde farklı bir efekt elde edilir.
- Rektifiye karo nedir?
- Karolar arasındaki ebat farklılıklarını ortadan kaldırmak için yapılan boyutlandırma işlemidir.
- Bu işlem sonrasında karo kenarlarındaki eğimli kısım da ortadan kalktığı için , döşemede görüntü bütünlüğü de sağlanmış olur.
- Rektifiye karoların en az 1 mm derz ile döşenmesi tavsiye edilir.
- Kuru ve palet etiketlerimizde bulunan renk tonu kodu (T) nedir?
- Renk tonu kodu , farklı zamanlarda üretilmiş ürünlerin parti numaraları olarak tanımlanabilir.
- T1 ‘den başlayarak sıralı olarak devam eden bir sistemdir.
- Ardışık numaralar (T3,T4,T5 gibi) , renk yakınlığını belirtmez.
- Her bir ton kendi içinde bütünlüğe sahiptir , mutlaka aynı renk tonları aynı alana döşenmelidir.